Ronald Marx: van bijbaantje tot carrière

Als een van de acht accountmanagers binnen onze afdeling sales, is Ronald Marx (51) de schakel tussen onze klanten en ons aanbod. Met zijn grafische opleiding en ervaring aan de drukpers, kan hij gepassioneerd vertellen over onze, met name exclusieve, producten. En hoewel hij tegenwoordig vooral op kantoor zit, proef je dat hij soms liefst zelf nog in de drukkerij zou staan.

 Als we Ronald tegenkomen voor ons interview, heeft hij zoveel brochures, boeken en verpakkingen meegenomen als hij in zijn handen kan houden, die hij erna trots op tafel uitstalt.

Bijna een leven lang ervaring in grafische industrie

“Op mijn vijftiende kwam ik in een klein drukkerijtje in Echterbosch terecht, waar ik op woensmiddag en zaterdag een bijbaantje had. Ik heb vervolgens ook het grafisch lyceum gedaan en ben daarna meteen aan de slag gegaan bij Valkenburgs Printers in Echt en later bij Schrijen-Lippertz. De eerste tien jaar als afwerker en offsetdrukker en daarna zestien jaar als relatiemanager. Na het faillissement van Schrijen-Lippertz, op mijn laatste werkdag, belde Frank Alofs me met de vraag of ik morgen kon langskomen. Dat is nu ruim vier jaar geleden”, begint hij.

Ronald Marx

In het oog springende verpakkingen

Een van de dingen op tafel die in het oog springt, is een geschenkverpakking met twee bierflesjes en een bierglas. “Een relatiegeschenk voor een van onze opdrachtgevers”, vertelt Ronald. “Kijk, dit is ook een mooi voorbeeld”, laat hij ons een andere verpakking zien. “De buitenkant wordt op een vel papier gedrukt, gelamineerd en dan op karton aangebracht en gestanst. Voor dat laatste werken we nu nog samen met een specialistisch partner. Maar ook dat gaan we wellicht op termijn ook zelf doen, met eigen ervaren mensen die kennis hebben van dat proces”, vertelt Ronald.

‘Ik word blij van de mooie dingen de we maken voor klanten,’

Geen minimale oplage

“Dit is golfkarton. Maar dit doosje is gemaakt van massief karton, dat bijna aanvoelt als hout”, laat Ronald ons een brievenbuspakketje zien, met daarin een tegeltje als welkomstgeschenk aan de nieuwe bewoners van een nieuwbouwwijk. “Dit soort, maar ook andere dingen, kunnen we al in een oplage van één stuk produceren. Dat is het mooie van digitale techniek. Bij het ‘ouderwetse’ offsetdrukken moet je drukmachines opstarten, drukplaten maken enzovoorts. Dat doen we óók, maar print is een stuk voordeliger. En tegenwoordig is print een prima alternatief voor traditioneel drukwerk. Met name inkjetprinters leveren in veel gevallen dezelfde kwaliteit en look & feel als offset”, weet Ronald, die enthousiast vertelt over verschillende papiersoorten, afwerk- en bindwijzen.

‘Weinig dingen die we niet kunnen’

“Ik word blij van de mooie dingen die we maken voor onze klanten”, wijst hij op een woonbrochure. “Of neem nu dit fotoboek, met paginagrote zwart-witportretten van dementiepatiënten. Hier denk je samen met de fotograaf na over het gewenste eindresultaat, waar ook een aantal testafdrukken aan vooraf is gegaan. Zo hebben we in dit geval een afwijkende inktsoort gebruikt om tot een hoogwaardig product te komen. Wat betreft kwaliteit, is dit een van de beste voorbeelden van wat we kunnen leveren”, vertelt Ronald, die tegenwoordig vooral op kantoor te vinden is, maar zich ook nog wel eens wil ‘bemoeien’ met technische aspecten. “Dan gaat het vooral over haast onmogelijke opdrachten. In dat geval wil ik ‘s avonds thuis nog wel eens nadenken over hoe we dat toch kunnen realiseren. Er zijn maar weinig dingen die we niet kunnen. En als een opdracht ons bijvoorbeeld qua formaat letterlijk te groot wordt, kunnen we altijd nog een beroep doen op ons zusterbedrijf Blueprint Visuals”, besluit hij.